Home Apparatuur Carbon steel / plaatstalen pannen

Carbon steel / plaatstalen pannen

Koekenpan

Zelf gebruik ik nu zo ongeveer een half jaartje een plaatstalen (carbon steel) koekenpannetje. Dit soort pannen hebben veel voor en nadelen in het dagelijks gebruik maar ik ben er erg tevreden mee en wil er wel meer!

Dit is waarom ik er meer wil

Het bakt niet aan! Het inbranden van de pan kost wel aardig wat tijd maar als je het eenmaal gedaan hebt en je bent het gaan gebruiken bakt het niet meer aan. En dit zonder een anti aanbaklaag uit de fabriek. Hier lees en hoor je namelijk wel over dat deze kapot gaat en daarmee dus in je eten terecht komt. Volgens mij hebben we allemaal wel eens zo’n pan gehad die een anti aanbaklaag had maar er uit eindelijk niet meer goed uitzag. Het lijkt mij niet heel gezond om dit te gaan eten šŸ˜‰

Waarom zou ik het niet willen?

Niet alle pannen zijn te vervangen met een plaatstalen variant. Je kan met deze pan bijna alles, en omdat je ze met metalen handvat kan krijgen kun je hem ook in de oven zetten of zoals ik wel eens doe in de barbecue. Maar wat je er niet mee kan, is een tomaten saus maken. Of iets met tomaat eigenlijk. Dit zure ingrediƫnt tast je mooie zelf gemaakte anti aanbaklaag aan. Zonde van al je werk en zonde van die prachtige laag. Hier zul je dus echt even een andere pan voor moeten pakken.

Hoe is het dagelijks gebruik?

Makkelijk. Maar echt, als je alles hebt gedaan en het inbranden is gelukt in het een kwestie van koken! Beetje vet in de pan en lekker bakken. Als je klaar bent, en je pan is nog warm, spoel hem uit met heet water. Als niet alles wegspoelt kun je een spons gebruiken om hem schoon te vegen. Droog hem daarna af met wat keukenpapier en klaar!

Je plaatstalen pan inbranden

Time needed: 5 hours

Zo brand je een plaatstalen pan in. Het maakt niet uit of dit voor je koekenpannetje doet of een wok, het proces is hetzelfde.

 1. Schoonmaken

  De pannen worden geleverd met een soort wax er om heen. Dit doen ze om de pan te beschermen tijdens de opslag en transport. Hier kun je alleen niet mee koken, je pan moet dus grondig schoongemaakt worden. Doe dit met heet water en afwasmiddel.

 2. Eerste keer inbranden

  Dit is de eerste keer dat we de pan op het vuur zetten. Zet het vuur hoog en giet ongeveer een centimeter olie in de pan. Als de olie begint te roken, haal je de pan van het vuur en gooi je de olie weg. Maak de pan schoon met keukenpapier tot je geen olie meer ziet. Laat de pan afkoelen.

 3. Inbranden

  Deze stap gaan we vaker herhalen. Als de pan is afgekoeld zetten we de pan weer op hoog vuur. Doe hier een drupje olie in en smeet dit uit met keukenpapier tot een hele dunne laag. Het is heel belangrijk dat dit een dunne laag wordt!
  Als de olie begint te roken, laat je het vuur nog twee minuutjes aan. Daarna laat je de pan afkoelen en begin je weer bij het begint van deze stap.

  Je zult zien dat de kleur van de pan verandert naarmate je dit vaker doet. Dat is de bedoeling! Sommige mensen doen dit 10 keer, ik zelf vond het na 5 keer wel prima.

Deze video laat het proces wel goed zien vind ik zelf:

Leave a Comment