Deze vega curry Madras is een heerlijke pittige doordeweekse maaltijd. Omdat dit relatief snel te maken is, eten wij dit graag. Origineel had er nog wat kip in gemoeten, wat ook prima kan, alleen is hij dan natuurlijk niet meer vegetarisch. In dit geval kies ik er ook niet voor om er een andere vleesvervanger of iets dergelijks in te doen. Er zit genoeg groente in om een voedzame maaltijd voor twee personen te maken.
Curry Madras
Ingredients
- ½ Bloemkool
- 1 Rode paprika
- 1 Rode ui
- 1 Rode peper
- 1 Limoen
- 200 ml Kokosmelk
- 100 gram Currypasta
- 3 Tomaten
- 2 kopjes Rijst
- Zonnebloem olie
Instructions
- Kook je rijst in 8 minuten gaar en giet af.
- Maak kleine roosjes van de bloemkool, Snij de tomaten en paprika in grove stukken. Snij de peper door de helft en verwijder naar smaak de zaadjes en zaadlijsten. Snij de peper en de ui in kleine stukjes.
- Fruit de ui in wat olie. Voeg daarna de rest van de groente toe en naar smaak je peper. Bak dit een minuut of 4 op hoge themperatuur.
- Voeg nu de Madras pasta toe en bak dit even mee op een iets lager vuur. Daarna voeg je de kokos melk toe en laat je het 10 minuutjes op een laag vuurtje garen.
- Serveer met de rijst en wat limoen sap.
Door de Madras currypasta is de curry (kerri) lekker pittig. Volgens Wikipedia heb je de volgende volgorde: Een globale schaal van scherpteaanduidingen is: Mild, Curry, Madras, Vindaloo (naar het gelijknamige recept) en Phall.
Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen. Migranten uit India en Indonesië brachten het naar Suriname.
Allemaal geneuzel, snel koken en lekker eten. Het moest een snelle doordeweekse maaltijd worden, hup maken die vega curry madras!